Uitspraak van het Hof van Justitie: het 3D Union-handelsmerk van de LEGO-minifiguur blijft van kracht | 2TTOYS ✓ Official shop<br>

Uitspraak van het Hof van Justitie: het 3D Union-handelsmerk van de LEGO-minifiguur blijft van kracht

BB Services GmbH (dat achter de bouwsteenmerken Bluebrixx en Modbrix zit) is er in haar beroep bij het Europese Hof van Justitie niet in geslaagd het 3D Union-handelsmerk van het LEGO-minifiguur ongeldig te verklaren. De gedetailleerde redenen van de rechtbank voor haar oordeel zijn nu beschikbaar. Concreet werd de rechtszaak van BB Services GmbH behandeld tegen het Europees Octrooibureau (EUIPO), dat had geweigerd het EU-merk te schrappen. De LEGO Groep trad op als zogenaamde interveniënt in het gerechtelijk geschil.

Volgens het vonnis wilde BB Services GmbH de beslissing van EUIPO vernietigen en het geregistreerde 3D Union-handelsmerk van het LEGO-minifiguur nietig (ongeldig) laten verklaren bij het Europese Hof van Justitie. Bovendien moet EUIPO de kosten van de procedure betalen. De rechters volgden het verzoek echter niet. Zij hebben de rechtszaak afgewezen. Bovendien moet BB Services GmbH de kosten dragen.

Goede beslissing voor LEGO-fans?

Tot nu toe gaat het goed – of niet? Want als je de redenen voor het arrest van het Europese Hof van Justitie nader bekijkt, zul je zien dat de rechters vooral commentaar gaven op de essentiële onderdelen van het LEGO-minifiguur en de technische kenmerken ervan.

Als je de conclusie van het klemmenportaal justbricks.de gelooft, zou de laatste uitspraak “baanbrekend” moeten zijn voor alle alternatieve fabrikanten. Onder verwijzing naar het Europese Hof van Justitie zou het voor hen gemakkelijker zijn om in de toekomst hun eigen cijfers op de markt of in de winkels te brengen.

Het 3D Union-handelsmerk van de LEGO-minifiguur blijft beschermd

Of dit in de praktijk ook zo zal zijn, valt nog te bezien. De LEGO Groep zal zeker niets blijven doen om ervoor te zorgen dat wat waarschijnlijk haar meest waardevolle merk is, beschermd blijft.

Ter toelichting: op EU-niveau is er het Europees Hof van Justitie (HvJ) en daarbinnen het Europees Hof van Eerste Aanleg (HvJ). Het Europese Gerecht van Eerste Aanleg is bevoegd voor bepaalde groepen vorderingen en vorderingen ingesteld door natuurlijke personen en rechtspersonen. Tegen beslissingen kan beroep worden ingesteld dat zich beperkt tot juridische kwesties; De zetel van deze twee rechtbanken is Luxemburg. Voor de duidelijkheid is het artikel dienovereenkomstig aangepast.

Terug naar blog